Koffie en hartklachten

Er gaan al eens verhalen de ronde dat koffie de kans op het krijgen van hartklachten in de hand zou werken. Toch zijn er mensen die dit tegenspreken? Wat is er nu echt van aan? Koffie heeft een effect op je bloeddruk en cholesterolgehalte. En zo zou het onrechtstreeks kunnen leiden tot hartklachten. Door de cafeïne in koffie wordt een hogere bloeddruk veroorzaakt. Bij oude mensen, die vaak sowieso al een verhoogde bloeddruk hebben, zou het vaak drinken van koffie dus wellicht wel de kans op het krijgen van hartklachten vergroten. Eveneens is het zo dat koffie cholesterol-verhogende stoffen bevat. Ook een te hoge cholesterol kan bij mensen leiden tot hartkwalen. Hoewel koffie dus wel zorgt voor een verhoogde bloeddruk en cholesterol, is er geen sprake van een direct verband tussen koffie en hartklachten.

Één kopje koffie per dag zou zelfs goed zijn. Gecombineerd met een gezonde levensstijl dan toch. Dit is althans wat gebleken is uit een studie van het Universitair Medisch Centrum in Utrecht. Zoals bij zoveel andere zaken, geldt dus ook hier: overdrijf niet! Veel mensen snakken ’s morgens naar hun kopje koffie. Laat je dus absoluut niet bang maken.
Wanneer je naast het frequent drinken van koffie ook veel rookt, wordt de kans op hartklachten beduidend hoger. De combinatie koffie en roken is absoluut niet gezond. Nicotine (zit in sigaretten) en cafeïne (zit in koffie) zijn allebei stoffen die de werking van de bloedvaten negatief beïnvloeden? Door de twee te combineren wordt het effect van beide stoffen daarenboven extra versterkt, met alle gevolgen van dien.

Plaats reactie