Hartklachten: vanaf welke leeftijd?

Hartklachten kunnen in feite op elke leeftijd voorkomen. Zo is het mogelijk dat je er mee geboren wordt. Toch komen hartklachten op jonge leeftijd vrij weinig voor. Het is ook niet omdat je met een aangeboren hartaandoening geboren wordt, dat je er meteen veel last van ondervindt. Bij mannen komen hartklachten vooral voor na de leeftijd van veertig jaar. Bij vrouwen ligt deze grens zo’n tien jaar later. Leeftijd is met andere woorden een belangrijke risicofactor wat hartklachten betreft.

Ook enkele andere zaken kunnen de kans op het krijgen van hartklachten in de hand werken. Zo is het bijvoorbeeld algemeen geweten dat roken zeer slecht is. Ook een te hoog cholesterolgehalte, een te hoge bloeddruk of overgewicht kunnen voor problemen zorgen. Deze laatste drie komen nu net meer voor bij oudere mensen, wat hen een extra kwetsbare groep maakt.

Wanneer mensen op jonge leeftijd met hartkwalen geconfronteerd worden, is de kans groot dat zij dit overleven. Hun lichaam is op dat moment nog sterk genoeg om zich weer aan te sterken. De kans dat ze later opnieuw eens te maken zullen krijgen met een bepaalde hartkwaal is nadien wel verhoogd.

Wanneer bejaarden echter hartklachten krijgen, is de kans op overlijden meteen veel groter. Zij zijn vaak al verzwakt en hun lichaam kan het niet meer opbrengen hier weer bovenop te komen. Vanaf ongeveer 60jarige leeftijd is het dan ook een goed idee regelmatig op eenvoudige controle te gaan bij de huisarts.

Plaats reactie